Wild spotten in de Morvan …

De Morvan is een groot natuurpark en wat verwacht je dan te kunnen zien; wild natuurlijk, vrij in de natuur. Je ziet dan ook overal sporen van dieren om ons heen in het bos en op de paden. Overdag zien we regelmatig hertjes/reeën, everzwijnen en ruiken overduidelijk wanneer ergens een vos heeft gelopen. Maar voordat je je mobiel of camera tevoorschijn hebt gehaald zijn ze vaak al lang en breed verdwenen… of heb je alleen nog heel in de verte een vaag beeld van een hert op de foto of het filmpje…..

Zoals afgelopen week tijdens verschillende ochtendenwandelingen met Feya…

Weer te laat met mobiel pakken om het goed vast te leggen
Ingezoomd zie je nog 2 herten wegrennen…
Hert gespot tijdens wandeling met Feya een paar weken geleden…. en dan is het zo moeilijk om met jachthond aan de lijn (die er dus achteraan wil) je mobiel te pakken en te gaan filmen…… je ziet hem echt als je heeeeeel goed kijkt nog wegrennen aan het eind van het filmpje

Van het voorjaar had ik al een soortgelijk moment en onmogelijkheid om een hert goed of de foto en film te krijgen….

We kwamen zachtjes wandelend aanlopen in het voorjaar bij bossage vlak bij ons huis en daar lag een hert te rusten/slapen die natuurlijk van ons wakker schrok. Hij bleef nog even staan, maar helaas te snel weg om hem goed op de foto te krijgen…als je inzoomt zie je vooral zijn achterlijf nog en de toppen van zijn gewei!
Weer te laat….dus het hert zelf zie je niet wegrennen, maar je hoort hem des te meer

Als we dus overdag wilde dieren spotten tijdens wandeling of mountainbike tocht, proberen we vaak al niet eens meer onze mobiel te pakken, maar gewoon te genieten van de dieren en het moment.

Afgelopen zomer hadden we al een nacht camera aangeschaft, zodat we misschien wat mooiere en vooral duidelijkere beelden van het wild konden maken rondom ons erf en de bossen om ons heen. Door alle drukte bleef deze ongebruikt binnen liggen… erg stom natuurlijk, dus een tijdje geleden de camera eindelijk maar eens tevoorschijn gehaald.

We zagen in de tuin namelijk ook steeds meer sporen, vooral bij ons meertje. We wisten dat er van de zomer een beverrat had gezeten, maar dachten (hoopten…) dat deze na reparatie van de omheining verdwenen was en een ander onderkomen had gezocht. We hadden hem al een hele tijd niet meer gespot in het water. Hoog tijd dus om de camera te testen op ons eigen erf bij dat spoor… En ja hoor, na 1 nacht al raak met de filmpjes als stille getuigen:

Om even voor 9 uur s’avonds komt ie op z’n gemakkie het meertje uit…
en vroeg in de ochtend komt ie weer terug….

We weten nu dus zeker dat ie er nog steeds is en waar we de val moeten zetten om hem te vangen. Hij mag hier nu nog even blijven, maar binnenkort gaan we hem toch proberen te vangen en uitzetten op andere plek hier ver vandaan. Toch wat relaxter zwemmen straks in ons meertje.

Wel leuk om te zien ook dat het paadje gebruikt wordt door een egel

Nou hebben we nog wel meer sporen & paadjes op ons erf gevonden, maar het leek ons leuker om de camera afgelopen week eerst maar eens achter ons erf, wat meer de heuvel op en het bos in op te hangen.

Niet ver bij ons vandaan zijn namelijk grote holen gegraven. We zagen we al wel wat sporen maar verder nog niets gezien, dus daar hebben we de camera eerst een paar dagen opgehangen. De eerste avond was het direct raak en we hebben vele filmpjes van toch best wel grote dassen die gedurende een aantal nachten in en uit de holen komen. Hieronder een kleine selectie aan filmpjes.

Hallo das!
Achteruit de omgeving scannend hun hol in
Drie dassen tegelijk op film

Na een aantal nachten hebben we de camera meegenomen naar een wat hoger gelegen pad waar we vele dierensporen al hadden gezien. Hier hadden we zeker wel wat meer, andere (en grotere) dieren verwacht te zien op camera… maar het resultaat na 2 nachten minimaal; een boommarter (denken we) en verdraaid… vast een van de dassen die we een van voorgaande nachten op camera hebben vastgelegd.

Niet heel goed te zien, maar lijkt een boommarter
Daar hebben we weer een das, nu echt aan de wandel

Tot nu toe dus nog geen herten, vossen of everzwijnen op camera. Maar we vinden het zo leuk om via zo’n camera te kunnen zien wat er allemaal in je eigen omgeving rondloopt (en woont), dat we vastbesloten zijn de camera veel vaker te gaan gebruiken!

Hopelijk kunnen we jullie binnenkort meer mooie beelden laten zien!

2 gedachten over “Wild spotten in de Morvan …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s